Fem år på Orø

beboelse
omsorg
Forfatter

Joan Ahm

Udgivet

12. februar 2024

Helt uventet gik drømmen om at tegne og bygge hus og vandudsigt op i en højere enhed, da vi tilfældigt fandt en grund ud til vandet på Orø.

Min mand Knud og jeg har aldrig været til lange beslutningsprocesser, men denne var trods alt den korteste: Vi så annoncen med grund til salg en onsdag, gav ejendomsmægleren et bud torsdag, og tirsdag ugen efter slog sælger til. Tre år efter flyttede vi til skønne Orø efter ca. 35 år i Lejre kommune.

Fem år er løbet afsted, og aldrig har vi været gladere for det sted, vi bor. Naturen lige uden for døren, nye venner og bekendte og masser af aktiviteter at vælge imellem.

Udsigt til Isefjorden. Foto: Joan Ahm.

Men en ting er at få sit drømmehus og beliggenhed, en anden er at flytte til et en ø med ca. 1000 indbyggere med det positive og udfordrende, som følger med.

Tak til Orø for at tage godt imod os. Vi mødte kun oprigtig interesse om: Hvem er du? Hvor boede du før? Hvorfor har du valgt at bo på Orø? Det sidste har jeg hørt mange gode og overraskende historier om med fællesnævnere som naturen, at vi hilser på hinanden, og at man følte sig hjemme allerede fra første besøg.

Aldrig har vi mødt så meget hjælp og omsorg, da vi havde brug for det. Tak til jer, som var der – I ved, hvem I er.

Tak for at tage godt imod os i forskellige foreninger og tak for at lytte, når vi er kommet med forslag til anderledes måder at gøre tingene på. Vi hører fortællinger om de gode, gamle dage, hvor man holdt fester med mange glade gæster og masser af hænder til at arrangere, og at det nu er svært at samle folk. Jamen, fx var ca. 100 glade børn og voksne til juletræsfest i Forsamlingshuset i december, kroen var fyldt til bristepunktet i foråret til Kandisfest, og snart gentager Forsamlingshuset succesen fra 2023 med Irsk aften, og Bings er kendt for mange kreative og sjove arrangementer. Alt sammen eksempler på, at vi stadig er gode til at feste på Orø, hvor fastboende, sommerhusejere og gæster mødes og er nysgerrige på hinanden.

Vores gamle venner spørger, om vi møder megen sladder. Tja, jeg har da hørt en historie om mig selv, som ikke passede og jeg har også lært, at en fjer nemt kan blive til fem høns.

Lad os sammen være med til, at Orø bliver ved med at være et skønt sted at bo i alle livets faser. Hvad enten vi er unge eller gamle, nye tilflyttere (og det bliver man vist ved med at være i mange år), om vi søger forandringer eller er skeptiske over for samme, så elsker vi jo alle sammen vores skønne ø.

Joan Ahm