Vind, vand, jord og ild

Foreningen Søspejderne Børre Klan

kultur
børn
unge
frivillige
historisk
natur
Forfatter

Birgit Friis Petersen

Udgivet

29. april 2024

Hos Søspejderne Børre Klan kan børn og unge få vind i håret, vand under stævnen, jord under neglene, duft af bål i næsen og masser af kammeratskab og nærvær. Som en af de unge søspejdere udtalte: Det her er noget andet end fodbold, for her hjælper vi hinanden.

Og det er ikke kun anders, man skal have respekt for. Foto: Birgit Friis Petersen.

Grundlæggelsen

Først i 1990’erne faldt en gruppe forældre til børn på Orø Skole i snak om, at der godt kunne være lidt flere fritidsaktiviteter for børn og unge på Orø. På den tid var der stort set kun fodbold og badminton at vælge imellem.

Men da fritidsaktiviteter jo ikke bare dumper ned i skødet på én, måtte de selv tage affære. Flere af forældrene var eller havde været spejdere, så det var oplagt, at de skulle grundlægge en spejderklan – og når man bor på en ø, lå det lige til højrebenet, at det skulle være en søspejderklan.

Og dermed var troppen Søspejderne Børre Klan, Skjalm Hvide Division, DDS, sat i søen.

Spejderhytterne

Formentlig den bedste udsigt fra et dansk spejdertoilet. Foto: Birgit Friis Petersen.

I begyndelsen fik søspejderne husly i Bådelauget på Orø Havn. Siden rykkede man først op på Orø Skole og så videre til Strandgården, som tilhørte Vagn, en af grundlæggerne. For til sidst at ende i havneområdet igen, nu som bagbo til brandstationen i gode lokaler med en fantastisk udsigt mod øst (se billedet).

Spejderlokalet bag brandstationen var meget højloftet, indtil en af lederne fik en god idé: At hæve gulvet og dermed skabe et rum under gulvet til redningsveste og andet grej. På billedet ses Emil, der er vokset op i Børre Klan, da hans forældre var engagerede i spejderarbejdet. Nu er han selv leder sammen med sin søster, svoger og niece. Foto: Birgit Friis Petersen.

Aktiviteter

Der trænes i havnen. Foto: ukendt (arkivfoto).

I Børre Klan kan man opleve en masse forskelligt: natløb, lejre, vandreture, samarbejde, social læring, sejlads i joller og meget, meget mere – og man får mulighed for at tage op mod 90 forskellige DDS-badges eller mærker, som spænder lige fra håndtering af kniv, sav og økse over stjernekiggeri og førstehjælp til overlevelsesmærker og raftebygning.
Se mere her: https://dds.dk/maerker.

Sommeraktiviteterne foregår primært udendørs med fokus på aktiviteter til vands, mens vinteraktiviteterne fx kan være at lære at rense vand, lave bivuak og deltage i diverse forløb, fx opfinderforløb.

Spejderne nyder vandet sommeren igennem. Foto: ukendt (arkivfoto).

Hvem kan være med?

Alle børn og unge over syv år er velkomne til at deltage. Og der er plads til flere frivillige uddannede juniorledere og voksne ledere.

Ledergruppen 2024

Der er for tiden fem voksne ledere og en juniorleder.

Juniorleder Rie er klar til tur. Foto: Birgit Friis Petersen.

De voksne ledere er i alderen 37 år og op og har alle en baggrund som spejdere.

Fra venstre ser vi lederne Jonas, Louise, Emil og Anja. Den sidste leder, Lars, kunne ikke være til stede. Foto: Birgit Friis Petersen.

Program for 2024

Der er p.t. planer om en vandlejr og en nattergaletur udover en masse vandaktiviteter i og på vandet. Spejdere fra 6. klasse og op har mulighed for at deltage i landslejren, som foregår i efterårsferien uden ledere fra Børre Klan.

Økonomi

Foreningen får ingen offentlig støtte, men skaffer sine midler fra bl.a.:

  • Fonde, der søges via Det Danske Spejderkorps
  • Kontingenter
  • Pant fra donerede flasker og dåser
  • Donationer, bl.a. i forbindelse med udlån af festteltet, der kan rumme 30 eller 60 personer.

Bådene

Her ses et par af Svendborgjollerne og anhængeren med udlejningsteltet. Foto: Birgit Friis Petersen.

Optimistjollerne skal snart rigges til – det er forår. Foto: Birgit Friis Petersen.

“Kan du huske, dengang …

… vi hentede en Svendborgjolle hjem fra Aarhus?”

Lasse Busk og Jens Bloch husker tydeligt dengang, de skulle hente en Svendborgjolle i Jylland i Lasses orange Ford Transit med lad.

De kørte til Aarhus via Fyn. Da de nåede frem, måtte de laste jollen med håndkraft, hvilket var utrolig hårdt og krævede en masse hænder. Men op kom den, selvom den var ret stor i forhold til bilen. De valgte at tage færgen til Odden på hjemturen. På færgen faldt de i snak med en kvinde, der viste sig at bo på Orø – så selvfølgelig tilbød de hende et lift hjem til øen.

Hvordan finder jeg jer på bildækket?
Det er bilen med en jolle på ladet.

De fandt hinanden og gjorde sig klar til at forlade færgen - men da den var i havn, ville bilen ikke starte. Så sprang Lasse resolut ud, greb antennen og kortsluttede bilen med den. Dér tabte den nye passager godt nok underkæben. Men hun kom godt hjem.

Glimt fra lejrture

Foto: ukendt (arkivfoto).

Der har gennem årene været mange lejrture til bl.a. Lammefjorden, Thurø, Holbæk og Bognæs. På lejrturene har spejderne typisk vagter af fire timers længde hen over natten, bl.a. for at passe på bådene og bålet.

Den druknede lejr

På en landslejr for en del år siden faldt der så meget regn, at teltene nærmest sejlede væk.

Til sidst var søspejderne fra Børre Klan de eneste, der stadig lavede mad over bål. Det huskes stadig.

Foto: ukendt (arkivfoto).

Spøgelserne

På en af lejrturene til Bognæs, hvor Børre Klan frit kan sejle over og telte, fik et par ledere engang den idé, at de ville lege spøgelser med lagener over hovederne. De afprøvede idéen på et ungt par, der tilfældigt passerede forbi – de løb skrigende bort, så lederne ombestemte sig meget hurtigt og tog lagenerne af.

Grundlæggerne

Foto: Birgit Friis Petersen.

Herover ser vi fire af grundlæggerne (fra højre): Lasse Busk Clausen, Gitte Busk Clausen, John Vestergaard og Jens Bloch. Derudover var Steen Pedersen og Vagn Zengraf med til at etablere troppen Søspejderne Børre Klan. Vagn lagde på et tidspunkt grund til spejderhytten.